Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde İstatiksel MetotlarGDM510937.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Enes DERTLİ
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDeneysel çalışmaların planlanması ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesi amacıyla istatistiksel test yöntemlerinin kavranması ve uygulanmasıdır.
Dersin İçeriğiOrtalama, Varyans ve Standart Sapma Tanımları ile istatistiksel hesaplama yöntemlerini içerir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yıldırım, M.B., Dere, S., 2005, Uygulamalı İstatistik, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, İzmir
  • Özdamar, K., 2003, Modern Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Kaan Kitabevi, Eskişehir.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci istatistiksel kavramları kavrar ve uygular.
  2. Öğrenci, ortalama, varyans ve standart sapma hesaplamalarını bilir.
  3. Öğrenci varyans analiz tekniğini kavrar ve uygular.
  4. Öğrenci korelasyon analizini kavrar ve uygular.
  5. Öğrenci ki-kare testinin uygulamasını bilir.
  6. Öğrenci regresyon analizini bilir.
  7. Öğrenci korelasyon katsayısının hesaplamasını bilir.
  8. Öğrenci homojenlik kontrolünü kavrar, uygular ve deneysel çalışma sonuçlarını değerlendirir.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5DÖÇ-6DÖÇ-7DÖÇ-8
PÇ-1--------
PÇ-2--------
PÇ-3--------
PÇ-4--------
PÇ-5--------
PÇ-6--------
PÇ-7--------
PÇ-8--------
PÇ-9--------
PÇ-10--------
PÇ-11--------
PÇ-12--------
PÇ-13--------
PÇ-14--------
PÇ-15--------
PÇ-16--------
PÇ-17--------
PÇ-18--------
PÇ-19--------
PÇ-20--------
PÇ-21--------
PÇ-22--------
PÇ-23--------
PÇ-24--------
PÇ-25--------
PÇ-26--------
PÇ-27--------
PÇ-28--------
PÇ-29--------

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Dersin tanımı ve kaynak kitaplarİlgili Kaynaklar
2Genel istatistiksel tanımlarİlgili Kaynaklar
3Ortalama, varyans ve standart sapmaİlgili Kaynaklar
4Ortak varyans yöntemi ve örnek sorularİlgili Kaynaklar
5Varyans analiz tekniği ve örnek sorularİlgili Kaynaklar
6Korelasyon analizi ve örnek sorularİlgili Kaynaklar
7Regresyon analizi ve örnek sorularİlgili Kaynaklar
8Ara Sınav 1
9Ara sınavİlgili Kaynaklar
10Doğrusal korelasyon, doğrusal olmayan regresyonİlgili Kaynaklar
11Tesadüfi örneklemeİlgili Kaynaklar
12Önemlilik kontrolüİlgili Kaynaklar
13Gözlem ve deneme kavramlarıİlgili Kaynaklar
14Korelasyon katsayısıİlgili Kaynaklar
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev620
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok